Predikant

Ik ben Jacob-Jan Matze en sinds 11 juni 2023 predikant van de Hervormde gemeente Hagestein - Hoef en Haag. Ik ben inmiddels 12 jaar gelukkig getrouwd en vader van vijf kinderen. Ik groeide op naast de kerk van Langbroek in een onderwijsfamilie.

Mijn motivatie tot predikantschap gaat terug naar mijn tienerjaren, waarin God ingreep in mijn leven. Ik ging wel naar een christelijke school, maar leefde vooral een christelijk leven aan de buitenkant. God gebruikte een ongeluk op de fiets om mijn leven stil te zetten. Ik ging mijn leven, maar ook dat van anderen, zien in het licht van de eeuwigheid. God gaf een verlangen om over Hem te spreken, eerst als meester op een basisschool, daarna in zendingswerk in Duitsland, en nu als herder en leraar aan een lokale gemeente verbonden.

Zo waar Ik leef, spreekt de Heere HEERE, voorwaar, omdat Mijn schapen tot een prooi geworden zijn en Mijn schapen voor alle dieren van het veld tot voedsel geworden zijn, omdat er geen herder is, en Mijn herders niet naar Mijn schapen gevraagd hebben, maar de herders zichzelf geweid hebben, en Mijn schapen niet geweid hebben. (Ezechiël 34:8 HSV)

Dit vers uit Ezechiël kwam op mij af toen ik in Duitsland werkte als mede-leidinggevende van een full-time Bijbelschool. Ik werd geraakt door enerzijds de leegloop van kerken, als de noodzaak voor een nieuwe generatie predikers, die het evangelie zouden gaan verkondigen. Via een vriend, die voor dominee studeerde aan het Puriteins Reformatorisch Theologisch Seminarie te Grand Rapids, raakte ik enthousiast om ook daar mijn studie tot predikantschap te beginnen. God opende een weg voor ons financieel en praktisch, zodat wij als gezin daar in september 2015 heen konden gaan.

In Grand Rapids ben ik vijf jaar lang ondergedompeld geweest in een springlevend Calvinisme. Ik werd hoofdzakelijk gevormd door Godvrezende professoren, die niet alleen voor de klas, maar ook persoonlijk in mij investeerden. Veel van hun overtuigingen werkten aanstekelijk, zoals Christocentrische prediking, liefde voor het Oude Testament en de noodzaak van bevindelijke prediking. Wat theologie betreft, ben ik hoofdzakelijk beïnvloed door het luisteren naar lokale predikers, maar ook door mannen als R.C. Sproul, Martyn Loyd Jones, Paul Washer en anderen. Daarnaast ben ik beïnvloed door boeken van A.W. Tozer, J.C. Ryle en Puriteinen zoals Thomas Brooks, Richard Sibbes, John Bunyan, en anderen die een goudmijn aan geestelijk onderwijs hebben achtergelaten tot rijke voeding van ieder die het lezen wil.

In mijn vrije tijd wandel en fiets ik graag. Ik geniet er ook ontzettend van om tijd met mijn gezin door te brengen. Mijn passie is dat wat ik van God ontvang, door mag geven. In de prediking, maar ook in catechese en verdere kringactiviteiten. Ik onderwerp mij graag aan de aansporing van William Perkins, de vader van het Engelse Puritanisme: 'Preek één Christus, met behulp van Christus, tot de verheerlijking van Christus'.

Predikant

Ds. P.J. Matze
Dorpsstraat 23
4124 AL Hagestein
predikant@ hervormdhagestein-hoefenhaag.nl

Dorpsstraat 26 4124 AM Hagestein +31347-351210 info(at)hervormdhagestein-hoefenhaag.nl Kerkdiensten: zo 9:30u en zo 18:30u